EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angsten, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.


EMDR komt in aanmerking wanneer je kind kampt met problemen, waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen. Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Ook herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.

EMDR


Filmpjes over EMDR

EMDR bij jongeren



Zo werkt EMDR



EMDR bij kinderen


Veel kinderen en jongeren, maar ook volwassenen vinden het vreemd, dat ze na heftige gebeurtenissen plotseling anders reageren. Of ze merken dat ze al langere tijd niet lekker in hun vel zitten. Dat komt door de nare herinneringen aan bepaalde gebeurtenis(sen). En de vervelende gevoelens en nare gedachten die daarmee samenhangen.


Stel je hoofd is een computer. Als je nare dingen hebt meegemaakt, dan is het wegschrijven van die herinnering niet op de juiste manier gedaan. Je computer wordt daardoor trager en kan zelfs vastlopen. Dan is het belangrijk om de computer op te schonen. EMDR kan je daarbij helpen, zodat je daarna met een rustig en fris hoofd en ontspannen lijf weer verder kunt.


Of stel dat je hoofd een grote boekenkast met laden is. Ieder laadje is een herinnering. Meestal kunnen de laadjes gewoon dicht en dan is het lekker opgeruimd. Maar als je nare dingen hebt meegemaakt dan staat het betreffende laadje eigenlijk altijd open. Kortom: het is een rommel. Met EMDR ga je deze openstaande laadjes opruimen, zodat ze weer dicht kunnen.


Folders over EMDR

Voor kinderen


Voor jongeren


Voor ouders /verzorgers

De behandeling


Eerst vragen we om te vertellen wat er in jouw herinnering gebeurd is. Daarna vragen we je om het verhaal stil te zetten bij het 'plaatje' dat je nu nog het naarste vindt om naar te kijken. Terwijl je je concentreert op dat plaatje en op wat je daar nu bij denkt en voelt, laten we je tegelijkertijd iets héél anders doen:


•met je ogen onze vingers volgen, die voor je gezicht heen en weer bewegen

•met je ogen een lichtbalk volgen met verschillende kleuren

•luisteren naar geluidjes (tikjes) via een koptelefoon

•we kloppen zachtjes op je handen of knieën (en je mag zelf meedoen als je wil)

•je houdt trillers vast in je handen


Tussendoor zullen we steeds vragen wat je denkt, voelt of wat er in je opkomt.  Dat kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn. Maar ook lichamelijke sensaties zoals spanning of pijn. Soms kunnen er dingen naar boven komen die je niet wilt of durft te vertellen. Dat hoeft ook niet. Wel is het voor ons belangrijk om te weten of je iets voelt veranderen. De behandeling gaat door totdat je het niet meer erg vindt om aan die nare herinnering(en) te denken en je er naar kunt kijken zonder iets bijzonders in je lichaam te voelen.


Het kan zijn dat je tijdens de behandelperiode wat meer bezig bent met herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenis(sen) of aan voorvallen die daarmee te maken hebben. Dit komt omdat er een verwerkingsproces in gang wordt gezet. Een proces dat vaak thuis nog een paar dagen doorgaat. Soms heb je helemaal nergens last van. Dat is natuurlijk ook fijn.


Mogelijkheden


Gezinnen

Een EMDR behandeling bij kinderen en jongeren bestaat uit verschillende sessies verspreid over een korte of langere periode.  Dit is afhankelijk van de hoeveelheid herinneringen en de heftigheid ervan. In de praktijk is deze behandeling vaak een onderdeel van een bredere hulpvraag binnen het gezin. Soms is het nodig om (een van de) ouders voorafgaand aan het EMDR traject zelf één of een aantal sessie(s) te laten ondergaan, zodat zij tijdens het verwerkingsproces van hun kind emotioneel volledig beschikbaar kunnen zijn. Marcia is geregistreerd als EMDR Europe Practitioner, wat betekent dat haar opleidingsniveau zodanig is dat zij samen met jullie complexe trauma's kan en mag behandelen. Berdi is EMDR basis therapeut, wat betekent dat zij enkelvoudig trauma kan behandelen en onder supervisie van Marcia werkt. 


Volwassenen

EMDR kan als behandeling ook individueel ingezet worden als je jezelf herkent in bovenstaand verhaal maar geen arrangement hebt voor hulpverlening binnen het gezin. Bij volwassenen behandelen we alleen herinneringen aan éénmalige traumatische gebeurtenissen of concreet afgebakende gebeurtenissen die invloed hebben op het functioneren van het gezin of jou als ouder. De kosten voor een individuele behandeling vindt je onder het kopje Tarieven en Vergoedingen bij Algemene Voorwaarden.